Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи учени призоваха за спешни мерки за случаите на малария, които не се влияят от лекарства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нужни са спешни мерки за възпиране на случаите на малария, които не могат да бъдат лекувани с ключово лекарство в борбата с болестта. За това предупреждават водещи учени и допълват, че животът на милиони хора е изложен на риск.

Необходими са категорични действия, защото в Източна Африка паразитът, който причинява малария, е успял да развие устойчивост към лекарството артемизинин, което обикновено убива паразита и е основен елемент в лечението на болестта. Нивата на резистентност са скочили от по-малко от процент до над 20 на сто от случаите през последните три години. По тази причина, в списание „Сайънс“, 28 водещи научни специалисти от 10 държави отправиха призив за незабавни мерки.

През 70-те години на 20 век паразитът става резистентен спрямо друг използван срещу него препарат – хлорохин, припомня Би Би Си. Вследствие на това смъртните случаи заради малария се утрояват от около 493 хиляди през 1980 година до 1 милион и 600 хиляди през 2004 г.

За да бъде избегнато подобно развитие, авторите на научната статия имат редица препоръки, насочени за справяне както с паразита, така и с комарите, които разпространяват болестта. Те предлагат да бъде добавено трето лекарство към терапията, която включва артемизинин, за да може паразитът по-трудно да развие резистентност. Според тях новите ваксини срещу малария трябва да бъдат на разположение на всички хора в районите, където е регистрирана устойчивост спрямо артемизинин. Освен това информация за резистентността трябва да бъде споделяна бързо, защото в момента има сериозни забавяния, а домовете на хората трябва да бъдат третирани срещу комари.

През 2022 г. смъртните случаи, причинени от малария по света, бяха над 600 хиляди, посочва списание "Нейчър".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна