Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Снимка: Ани Петрова

Намаляват шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Днес президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.

Месец и половина след предсрочните парламентарни избори шансовете 50-ият парламент да намери формула за редовно правителство клонят към нула. След като ГЕРБ-СДС не събраха подкрепа за кабинет на малцинството с първия мандат днес ще бъде изчерпана и втората възможност, предвидена в Конституцията.

В 11 часа президентът Румен Радев връчва втората папка за кабинет на кандидат за премиер, посочен от ПП-ДБ. След разцеплението в ДПС те станаха втората по численост парламентарна група. Преди седмица от коалицията поискаха президентът да забави с три месеца връчването на втория мандат, за да осигурят подкрепа за антикорупционно законодателство. С приемането му обвързаха и получаването на мандата. От "Продължаваме промяната - Демократична България" разговаряха с ГЕРБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", но не получиха подкрепа за правителство с втория мандат.

"Няма подкрепа за нашия подход, който е първо антикорупционните закони и след това разговори за правителство /…/. Затова сме готови да върнем обратно мандата", обясниха Божидар Божанов и Кирил Петков.

Днес преди обед коалицията ще обяви решението си официално и пред президента.

След неуспеха и на втория опит за съставяне на правителство Конституцията предвижда още една – последна - възможност. До следващия понеделник 29 юли или седем дни след връщането на втората папка Румен Радев трябва да възложи по свой избор третия мандат за съставяне на кабинет на една от останалите четири парламентарни групи – "Възраждане", ДПС, БСП или "Има такъв народ".

"Преди да приключим официално процедурата по втория мандат, аз избягвам да говоря за третия мандат. Ситуацията, както виждате, е доста динамична", коментира държавният глава.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна