Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание - ПП-ДБ.

Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна.

"Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи (да бъде съставен кабинет с втория мандат – б.р.). Няма да променим нашия подход, ще поддържаме тези приоритети, които винаги сме вадили на преден план. Да създадем като държава приветлива среда за бизнеса и инвеститорите, така че да можем да увеличим доходите, да намалим неравенствата, да имаме средства да осигурим по-качествено образование и здравеопазване /…/. За съжаление, в това Народно събрание се оказва невъзможно /…/. Борбата с корупцията не е самоцел /…/. Решението, което ще ви предоставя е, че аз получавам мандат, както изисква Конституцията, но със задачата да го върна неизпълнен", заяви при получаването на мандата председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков.

"Процедурата по втория мандат считам за изпълнена", заяви в отговор президентът Румен Радев.

След неуспеха и на втория опит за съставяне на правителство, Конституцията предвижда още една - последна възможност. До следващия понеделник, 29 юли, или седем дни след връщането на втората папка, Румен Радев трябва да възложи по свой избор третия мандат за съставяне на кабинет на една от останалите четири парламентарни групи – "Възраждане", ДПС, БСП или "Има такъв народ". 

До момента изборът на президента Румен Радев за третия мандат винаги се е спирал на БСП, а в 49-ото Народно събрание държавният глава избра да връчи третата папка на "Има такъв народ", които номинираха кандидат за премиер, който обаче веднага върна папката празна. Този път обаче ако изборът на Румен Радев се спре върху "Има такъв народ" и те получат трети мандат, от партията на Слави Трифонов смятат да се опита да съставят експертен кабинет. Поне досега такива са техните заявки.

От БСП, които бяха на политически консултации тук, на "Дондуков" 2, също проявиха желание да водят разговори за съставяне на кабинет. Според тях, трябва да се формира правителство в това Народно събрание, правителство на националното спасение, а не да се върви към предсрочни парламентарни избори. 

От "Възраждане", които твърдяха, че искат третия мандат и имат дори имат готов състав на кабинет, вече са на друго мнение. Те смятат, че трябва да се върви към бързи предсрочни избори. 

"Както вече заявихме, вече е невъзможно в този парламент да се състави редовно правителство, дори и на теория. Единственото, което остава да се разбере, е какъв график ще предпочетат президента и избраната от него партия за третия мандат, за да има избори в края на октомври, а не около първия учебен ден" се посочва в позиция на партията.

Едва ли президентът ще избере ДПС, които имат достатъчно вътрешни проблеми за третия мандат, а и никой не се отзова на поканата за преговори на председателя на парламентарната група Делян Пеевски. ДПС щеше да получи втория мандат, но след разцеплението на групата стана от втора, стана четвърта политическа сила.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна