Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

| Интервю
Снимка: Pixabay

"Виното е интелектуален продукт. С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели."

Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас.

Винарските изби, които попадат в пътеводителя, са добра комбинация между качество на виното и качество на туристическата услуга, обясни тя.

Създаването на виното е бавен процес, като се започне от избора на място, където да бъде лозето, отбеляза Тодорова. Според нея в последните години виненият туризъм се развива активно. Някои от развиващите винен туризъм залагат и на почивки тип СПА комплекси, други го развиват по-нишово, трети го комбинират с фестивален туризъм, разказа тя.

"Виното е притегателна услуга, но и другите съпътстващи услуги изключително много помагат да се развива."

Около 80 изби предлагат винен туризъм в България, сочат данните на онлайн пътеводителя. За няколко години има ръст от 20 изби. На винената карта на страната те са разпределени почти равномерно.

"Има локации, където виненият туризъм е много по-достъпен, най-вече заради близостта на винарските изби една до друга – в долината на Струма, в Сакар. В Тракийската низина са най-много, но пък има най-много разстояние."

Във винения туризъм има както по-луксозен сегмент, така и по-масов, уточни експертът.

Винената култура се развива, коментира Гергана Тодорова. Според нея темата за местните сортове не е нещо непознато, а винопроизводителите залагат много на тях в портфолиото си.

Виненият снобизъм е преодолян, смята тя.

"Сега вече хората са много по-смели, по-образовани, интересуват се, екпериментират, търсят своя вкус."

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени