Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запрянов: След анализ ще предложим нов пакет военна помощ за Украйна

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

Боеприпаси и имущество, които след анализ са определени като излишък или ненужни за българската армия, ще бъдат предложени за помощ на Украйна.

Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов:

"Направихме един много силен анализ и разчет. Оказа се, че има нещо, което е в излишък и е ненужно за българската армия. От това имущество - част боеприпаси от определени видове - може да бъде предоставено на Украйна. Този пакет ще е свързана и с едно споразумение със съюзна страна за компенсации, подобно на предния пакет, който изпратихме и за което вече получихме, както казах, около 30 млн. евро, или около 60 млн. лева компенсации, които ги насочваме към модернизационните проекти на българската армия".

Запрянов каза, че предстои правителството да вземе решение, след това да се координира със съюзниците и Украйна, като се осигури и логистиката.

Министърът каза, че е поискал купуването на нови устройства за гасене на пожари за военните вертолети.

"Ние ще искаме около 500 000 за две устройства за пълнене на вода, т.е. да оборудваме още няколко вертолета. По-добре да вземем четири, за да може да оборудваме още два или три хеликоптера и да имаме едно резервно, защото едно от тези устройства го загубихме по време на гасенето. Още го търсим в един от язовирите. Така че ще оборудваме, за да удвоим способности на нашите хеликоптери". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна