Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На летище Пловдив изпратиха спасителните екипи от Испания и Чехия

12
Снимка: Радио Пловдив, Стоян Терзиев

Вътрешният министър Калин Стоянов се срещна на летище Пловдив с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари.

"В близките два дни няма опасност пожарът в Гърция да премине нашата граница. Ако това се случи, ще се гаси само с летателна техника, за да не бъде изложен животът на българските спасители на опасност. Повечето ресурси от Ямбол са пренасочени вече в района на Сандански. Направени са просеки, които обграждат територията с мините в планината Славянка. Там човешки крак няма как да стъпи", заяви на пловдивското летище вътрешният министър Калин Стоянов.

„Като техника са ни необходими поне два хеликоптери или един самолет за гасене на пожари в много спешен порядък. Сега ни отпускат 2,5 млн. с които основно ще отремонтираме техниката“ – заяви министър Стоянов.

На аеропорта министър Стоянов награди чешките и испанските пожарникари, включили се с 2 хеликоптера и 2 самолета в гасенето на големите пожари в Ямболско, в старопланинската местност Беклемето и край село Отец Паисиево, Община Калояново. 

26 испански и 19 чешки огнеборци отпътуват днес за родните си страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна