Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи. Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна. 

Най-сериозните проблеми са в община Аврен - селата Бенковски, Приселци, Здравец и Садово. Затруднения има и в Долен чифлик, Солник и община Бяла, посочи Русев. Той допълни, че Девня, Белослав и Провадия са изключения, защото са близо до водоизточници. 

Управителят на ВиК-Варна проведе среща с кметовете на общини от областта. Бяха уточнени конкретни проекти, за които ще се иска безвъзмездно финансиране от ВиК холдинга, очаква се и среща в София по този повод. 

Управителят на ВиК-Варна призова отново жителите на областта да ползват водата не за поливане и напълване на хидрофори и басейни, а само за битови нужди.


В Садово има само две улици без вода. След 1 август проблемът там трябва да бъде решен, съобщи кметът на Аврен Емануил Манолов. От вчерашния ден в Аврен е открита строителна площадка и се смени целият водопровод, който минава през центъра на селото, посочи кметът. В следващите 80-90 дни би трябвало проектът да приключи в зависимост от метеорологичните условия. 

Имаме уверението на инж. Русев, че в Бенковски и Здравец ще решим това лято проблема чрез отваряне на сондажа, подмяна на тръби и рехабилитация на водоема. На дневен ред излизат селата Приселци и Близнаци, посочи кметът на Аврен. 

Общините трябва да имат "бърза писта" за приемане на техните документи. Не е редно да се чака толкова много, за да бъде съгласуван даден проект, допълни той. Този въпрос е обсъден с областния управител на Варна миналата седмица, каза още Манолов:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени