Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Георги Тахов и фермерът Иван Янъков
Снимка: БТА

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района.

До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за покриване на загубите на всички пострадали, поясни министър Тахов.

Животновъди от района на пожара, които по чудо са успели да спасят животните си, в момента са притеснени за тяхното изхранване. 

Велико Велков от село Горска поляна, който отглежда 160 крави: 

"Имам изгорели 600 бали, всичките ми електропастири, жици, много е зле положението, защото кравите няма къде да пасат, нямат слама, нямат сено и се чудим какво ще правим за зимата".

Отговорът на министър Тахов:

"Да, така е. Едва от вчера започна приемът на заявления по земеделските производители, в които те ще опишат загубеното от тях в пожарите и на база на тези заявления и изготвените констативни протоколи от комисиите, ще изчислим размера на подпомагането. Това е през интервенцията "Де минимис", това е подпомагане, което е в размер на 25 000 евро, или равностойност на тази сума".

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна