Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова участва във възпоменателното поклонение по повод 82-годишнината от разстрела на големия български поет

Вицепрезидентът: Дебелите мрежи на забравата никога няма да скрият делото на Вапцаров

Снимка: Прессекретариат на президента

Мъдростта на Вапцаровите думи е нашият естествен човешки ориентир. Най-важното им послание е, че никой няма право да ни отнема бъдещето, а то е в нашите ръце.

Това заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва във възпоменателното поклонение по повод 82-рата годишнина от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров:

"Всяка година сме тук, за да сведем глави и да направим своя прочит на мъченическата смърт на Вапцаров и неговите другари.

За да потърсим отговорите на въпросите, които поставяше Вапцаров. Най-важният – ние ли сме бъдещите хора, за които мечтаеше един от най-големите идеалисти и хуманисти на 20-и век", посочи в словото си вицепрезидентът. 

"Ако днес изневеряваме на неговите послания, означава, че го разстрелваме отново. Трябва не само да помним думите му, а да разбираме това, което се крие зад тях", посочи тя:

"Дебелите мрежи на забравата никога няма да скрият делото на Вапцаров и неговите другари.

Никога няма да потъне в забвение, защото съм сигурна, че учим децата да помнят неговите стихове наизуст.

Казваме какво се крие зад всяка дума, зад всяко послание. И защото така - от поколение на поколение, ние предаваме паметта", подчерта още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът определи Вапцаров като гениален поет, чиито думи се забиват като остри стрели в човешкото съзнание.

"Вапцаров пишеше за общочовешките истини, за човешката свобода и търсеше нейните измерения, мечтаеше за справедливост и равенство. За тях мечтаем и днес", заяви вицепрезидентът. 

"В своите стихове той написа "какво значи тук някаква си личност". Личността на Вапцаров означава много. И днес ни учи да вярваме в хората, които са най-голямото богатство на света, да прощаваме, да очакваме, да имаме надежда.

Толкова е важно това в свят, опустошен от кръв и конфликти, в общества, в които хората са настръхнали един срещу друг, в които има не любов и надежда, а конфронтация и омраза", изтъкна Илияна Йотова.

"Много обещания се дават днес, създават се очаквания в хората, които търсят надежда в управници, в политици, в държавата. Но бързо тези обещания се захвърлят в калта. Остава Вапцаровата вяра, която "бронебойни патрони" не могат да пробият", отбеляза вицепрезидентът.

В честванията участваха депутати от БСП, представители на Българския антифашистки съюз, Съюза на българските журналисти, Съюза на писателите в България, роднини на разстреляните, десетки граждани.

Снимки - прессекретариат на администрацията на президента. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна