Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна

5
Снимка: ЮЗДП

Овладян е пожарът в Северна Гърция, близо до границата с България, който заплашваше да премине на наша територия.

В района е завалял дъжд, който е помогнал на пожарникарите в южната ни съседка да се справят със стихията.

В Северна Гърция заваля дъжд, като загаси пожарните огнища, съобщават от Гражданска защита в Гърция.
Според гръцките огнеборци пожарът е бил под контрол, без риск да премине границата, а забавянето да се овладее огнището до границата с България се дължи на особеност на терена, което е наложило да се гаси само по въздух.

В следващите две денонощия не се очаква огънят да навлезе у нас, увери и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Според него страната ни трябва да вземе спешни мерки за увеличаване на средствата за борба с пожарите: 

"В много спешен порядък трябва да се стартира процедура - не знам дали с бюджетни средства, или с европейски такива, при която ние да осигурим минимум два хеликоптера (за гасене на пожари -  бел. ред.). Аз съм на мнение че следва да имаме и самолет", каза вътрешният министър.

Тежката ситуация с пожарите у нас бе повод за проведената работна среща в община Благоевград с участието на представители от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН), Регионалната дирекция по горите, областната администрация, кметове на населени места и др. институции.

На събитието бе популяризирана кампанията на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите за опазване на горите от пожари и подобряване координацията между институции и граждани. Кампанията има за цел да повиши превенцията и готовността за дейности, които включват предотвратяване, ранно откриване, ограничаване и ликвидиране на пожарите.


Заместник-директорът на ЮЗДП инж. Ваня Каменова обясни върху какво са съсредоточени усилията на българските огнеборци за противодействие на пожара, който бушува на територията на Гърция край нашата граница:

азширяваме пограничната бразда, за да се получи по-широка ивица. Нашите служители са на място, заедно с екипите на пожарната и военните. Към този момент (около 14.00 часа - бел. ред.) пожарът е на около 600 метра от нашата територия. Колегите не съобщават за опасност в посока България", посочи инж. Каменова.

Тя определи като много добра координацията с Областната администрация, Общините и служителите на РД ПБЗН и уточни, че за област Благоевград до момента са възникнали 60 пожара на територията на ЮЗДП, унищожени са над 3 300 дка. Само за област Благоевград пожарите са 35 и са засегнати 838 дка.

"Пожарите се предизвикват предимно заради човешка небрежност. Високи са температурите, изсъхнали са тревите, но нашата небрежност води до тези пожари и неадекватната ни реакция в такива ситуации. На първо място трябва да бъде запазен човешкият живот, но по-важно е да не предизвикваме тези пожари", посочи инж. Каменова.  
Директорът на НП "Рила" инж. Красимир Андонов посочи, че преди седмица са гасени два пожара на територията на парка:

"Гасихме пожар под връх Чучулятица до село Радуил на площ от един декар, но се гаси една седмица, заради  труднодостъпния терен и непрекъснато беше под наблюдение. Друг пожар беше загасен на границата на парка, за щастие имаше път и пожарникарите успяха бързо да го потушат.

Апелирам да не се пали огън на открито, ситуацията в страната е много тежка. Въпреки заповедта, която съм издал от 1 април, има недобросъвестни туристи, които палят огньове, за което са и санкционирани“.

На срещата бе поставен акцент върху състоянието на водоемите в населените места от областта и осигуряване на подстъпите към тях.

Апелът на институциите е да се спазват правилата за пожарна безопасност,  да не се проявява небрежност, която би довела до възникване на пожари. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна