Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Снимка: Ани Петрова

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса.

В пиковите часове цената на мегаватчас достига до 2000 лева и сметките ще са непосилни за бизнеса, посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Хотелиерите очакват тези цени да се запазят и през следващите месеци, а пазарът не е в състояние да поеме драстично увеличение на цените на услугата за крайния клиент. Атанас Димитров - зам.-председател на БХРА и собственик на ресторант в София, посочи:

"Това е прибилзително десетократно увеличение на разходите. Хотел, който е плащал 12 000, вече с тези нови разходи отива около 100-120 000 лева месечно. А имаме много съкратен летен сезон. След пандемията забелязваме, че активната приходна част е едва 45 дни, дори няма два месеца. Когато печалбата им се изземе по такъв брутален начин, с такива огромни енергийни разходи, всъщност те няма да могат да функционират нормално, ще загубят персонал. А и е пагубно общо взето за туризма".

Увеличението на цената на тока до 2000 лева за мегаватчас е в часовия пояс след 16 часа, в които се осъществява близо 45 на сто от потреблението на хотелите. Затова и от бизнеса не могат да си позволят да икономисват електроенергия точно тогава, когато туристите се връщат от плажа, използват най-големи количества топла вода, а кухните работят на максимум, за да се подготвят за вечеря. 

Освен това в този период и климатиците работят на абсолютен максимум, защото времето е топло и задушно, припомни председателят на БХРА Георги Щерев.

2/3 от стойността на продукта е електроенергия, изчисляват от сектора. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват за навременни действия за подкрепа на бизнеса. Ако няма такива, те ще преминат към ефективни протестни действия, каза още Атанас Димитров:

"Искаме това, което беше прието като мярка, то изтече - праг, до който ние да плащаме електричеството и над този праг да има някакъв буфер и съответно да има компенсации за бизнеса подобно на мярката, която изтече".



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна