Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Снимка: БТА

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент:

"Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо с партията-победител в първия мандат, няма какво се случи нито с втория, нито с третия. Трябва да се върнем към корените на демокрацията! Отнасям се уважение към всички останали, но няма как с 18 или 20 депутата да искаш 240 да ги управляваш. Мисля, че всички лидери ще си вземат поука от това 4 години какво правиха един срещу друг".

Според Борисов бившият министър на отбраната Николай Ненчев е подходящ за посланик на България в Украйна:

"Ние се научихме за всяко нещо да го наричаме "скандал". Аз не виждам нищо лошо - две институции предлагат човек, едната казва защо го предлага, а другата – защо го отхвърля. Това не е скандал, това е институционален спор. Господин Ненчев е бил мой военен министър в правителството, което имахме с Реформаторския блок. След като е бил военен министър, и то 4 години, аз мисля, че кандидатурата му е добра".

Борисов коментира и изпратения от Делян Пеевски доклад за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници". Прокуратурата и разследващите органи не бива да бъдат използвани като арбитри между политическите партии, каза Борисов:

"Аз винаги съм бил против да се превръща парламентът от законотворец в подобен, присвояващ си функциите на разследващ, орган. Той не е такъв! Дори и тези комисии, които се правят, винаги съм бил против. Именно това, за което ме питате - доклада за митниците - ако си спомняте, ГЕРБ беше против и затова не отиде в прокуратурата".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна