Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели

Снимка: БТА - архив

Правителството ще разгледа въпроса за обезщетяване на пострадалите от големите пожари в страната. Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако хората останали без покрив желаят ще могат да бъдат настанени в хотели. 

Главчев припомни, че помощите за пострадалите са първо по линия на социалното министерство 1578 лв. за неотложни нужди плюс 2500 лева за покъщнината. Обезщетения по линия на земеделското министерство ще има за регистрираните земеделци.

"Търсим и ще намерим, мисля, вариант да се изплатят обезщетения на такива, които не са регистрирани като земеделски стопани, които са изгубили животни вследствие на стихията".

Всеки фургон, осигурен за нуждаещите са без дом, ще отговаря на всички изисквания, потвърди служебният премиер, като анонсира и настаняване в хотели, ако пострадалите пожелаят:

"Ако има някой желание от тях, ще има възможност да живее при условия, при каквито живеят украинските бежанци, след като това е измерителят за благополучие. Разбира се, това го казвам даже не и с ирония, а със сарказъм, тъй като знаете украинските бежанци по какви причини са в България – те са подгонени от война".

Главчев смята, че служебният кабинет не трябва да предлага титуляр за поста посланик в Киев. Той допълни, че до момента на президента не е предлаган за назначаване нито един извънреден и пълномощен  посланик като коментира:

"Водени сме от разбирането, че на служебното правителство не му е работа да назначава извънредни и пълномощни посланици по процедурата, по която се иска издаване на указ от президента.

Димитър Главчев разговаря по-рано днес с българския патриарх Даниил, който посети сградата на правителството. Служебният премиер предаде посланието и благословията на негово светейшество на служебните министри:

"От неговите думи основното беше да има смирение. Смятам, че това е много важно послание в момента. Ако могат всички да се смирят и да се обединят да действат заедно, тогава и резултатите ще са много по-добри".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна