Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев.

От общините се очаква да подадат справки за щетите и искания за покриване на загубите. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова обясни:

"Те са средства за възстановяване на домовете, примерно, за закупуване на оборудване, техника - перални, телевизори, хладилници. Това зависи от кмета на всяка община. Ние сме изпратили указания какво трябва да бъде, те трябва да бъдат организират да бъдат попълнени съответните искания, за да може възможно в най-кратък срок да бъдат разгледани. Всички искания ежеседмично ще се разглеждат, за да може възможно най-бързо да бъде предоставена помощта на хората".

1 милион лева са одобрени от правителството за купуване на така наречените водни джобове за хеликоптерите. 

2 милиона лева се предоставят на МВР за горива и консумативи.

Спешно ще се купува и техника за пожарната, за целта ще се промени законът за обществените поръчки, обяви Петкова:

"Тъй като имаме подкрепата на политическите партии да се премине към директно договаряне и възможно в най-кратки срокове да бъде предоставена тази специализирана техника".

Земеделският министър Георги Тахов каза, че към момента няма искане от браншови организации ведомството да помогне с превоза за събрани помощи за храна на животни на пострадали фермери. Сдруженията са събрали даренията от жито, слама и сено, но не могат да финансират превоза с тировете.

Подробности чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна