Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха 17 гробни съоръжения от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки откриха 17 гробни съоръжения от некропола на антична Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями, съобщава БТА, като цитира доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей – БАН.

Спасителните разкопки са финансирани от Община Димово и са във връзка с рехабилитация на пътя между селата Арчар и Държаница.

Само в канавките и банкетите на новото строителство се откриват големи зони от некропола на антична Рациария. Зона, в която не е работено почти 60 години от времето на Йорданка Атанасова в края на 60-те и началото на 70 те години, обясни доц. Димитров.

Гробниците са изключително масивни, даже бих казал монументални, подчерта археологът. Те са с тухлен градеж, полуцилиндрични сводове, три са еднокамерни, една е двукамерна, петата е много интересен тип. Тя е каменна гробница с дромос (преддверие), което съдържа стълби.

Фактически по този вход е влизано във фамилната гробница и там са били препогребвани починалите граждани на Рациария. В камерата на тази гробница са открити останки от петима души, допълни доц. Димитров.

По думите му това са впечатляващи гробни комплекси, като даде пример с най-голямата гробница - двукамерната, която най вероятно е от типа римски фамилни мавзолеи е с площ около 45 квадратни метра. Стените са с широчина между 70 и 80 см. Такива параметри по принцип имат римските сгради, обясни доц. Димитров.

Това показва колко много материал и финанси са вложени в тези гробни комплекси, като още един път дава сведения за голямото развитие на Римската колония Улпия Рациария, коментира археологът.

По мнението и препоръките на консерватора Калин Тодоров некрополът трябва да се запази и съхрани под новия път.

Идеята е четирите гробници, разположени до самото трасе на пътя, да бъдат запазени и да се оформи малък център, в който да се посещават и разглеждат от туристите некрополите на Рациария. 

Тази година се планира най-голямото проучване в цялата история на изследванията античния град Рациария.

С 400 хил. лева целеви средства от националния бюджет ще продължи проучването на най-големия архитектурен комплекс, известен като римските императорски терми, който е добре запазен и с голям експозиционен потенциал, отбеляза доц. Здравко Димитров.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна