Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната

Снимка: БГНЕС

Украйна и Русия си размениха изявления в подкрепа на преговори за прекратяване на войната. 

Киев е готов да преговаря с руски представители, ако Москва желае да води преговори "добросъвестно", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба при посещението си в Китай. Кулеба обаче подчерта, че в момента Русия няма такава готовност.

За разговорите си в Гуанджоу Кулеба заяви:

"Ще водим обстойни разговори. Но основният въпрос е един: мирът в Украйна. Не бива да допускаме конкурентни планове за мир. Трябва да вървим към справедлив и постоянен мир. И Китай може да играе важна роля".

Китай потвърди желанието си да бъде посредник, става ясно от думите на външния министър Ван И, който след среща с Кулеба в Гуанджоу подчерта, че все още не е назрял моментът за преговори.

На заявката от Украйна за "добросъвестни" преговори веднага отговори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков:

"Самото послание може да се каже, че е в унисон с нашата позиция. Знаете, че руската страна никога не е отказвала да преговаря, но тук са важни детайлите, които още не знаем", подчерта Песков.

През юни руският президент посочи, че Русия ще сложи край на войната само при условие че Киев се откаже от амбициите си за членство в НАТО и предаде напълно контрола върху четирите украински области, които Москва едностранно обяви за свои. Украйна отхвърли това предложение, като го нарече "капитулация".

През нощта руска атака с дронове причини разрушения и рани трима в украинския крайдунавски град Измаил. Ударите с дронове тази нощ, изпратени и от Кримския полуостров, са били насочени предимно към Одеска област. Има загинали в Харков и в Херсонска област. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна