Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водноспасителната служба към БЧК осигурява над 1 800 подготвени спасители за морето при необходими около 1400

Мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа

Представители на БЧК, Варненската туристическа камара и концесионери ще дискутират проблемите пред водното спасяване на кръгла маса

Плаж к.к."Албена"
Снимка: Радио Варна

В тропическите летни жеги напоследък, топването в морето е един от начините хората да се разхладят. В разгара на сезона, плажовете са пълни, а спасителите трябва да имат очи буквално на гърба си за да могат да предотвратяват евентуални инциденти в морето, особено когато има по-силно вълнение и флагът е жълт или червен. Именно неспазването на флаговата сигнализация е една от основните причини за инциденти, според Велислав Цеков, председател на Дружеството на специалистите по водно спасяване към БЧК-Варна.

"Има флагова сигнализация. Тя не е за да държи почиващия от приятното преживяване. Тя е измислена за да му съхрани живота", коментира Цеков.

Той определи поведението на някои плажуващи като остро и безотговорно.

Доклад на националната комисия по водно спасяване, член на която е и Велислав Цеков, показва, че мъжете над 50 години са най-недисциплинираните на плажа.

"Над 70% от хората, които претърпяват инциденти са в тази категория. Това означава, че жените са по-предпазливи при влизането в морето, а мъжете са по-безотговорни по отношение правилата за безопасност", поясни Велислав Цеков.

През последните няколко дни морето беше спокойно, но според Цеков, с идването на август и т.нар мъртво вълнение, то ще става все по-опасно за плажуващите, дори и за най-опитните плувци.

"Черно море има много силна прибойна вълна. Именно мястото, на което хората мислят, че са на безопасно разстояние от брега, влизат с малки деца, с пояси, а то всъщност е най-опасното място, където се разбиват вълните. Защото вълната, при отдръпването си назад, може да повлече не само дете, а и голям човек или няколко души. Дори и да си на плиткото. Когато идва вълната и когато тръгне да се отдръпва обратно в морето, тя търси мястото на най-голямото съпротивление. Когато човек попадне в този поток, дори и за опитните плувци е трудно да се измъкнат от силата на оттеглящата се от брега вода", коментира още Велислав Цеков. Неговият съвет в такива случаи е да се плува успоредно на брега и да не се изпада в паника, защото това може да доведе до грешни решения и фатален край. 

С такъв край за съжаление са завършили 109 инцидента през миналата година, показва статистиката. Статистика, която обаче не отразява реалната картина на водното спасяване, според Велислав Цеков.

"От тези 109 удавяния, само шест са станали на море, някои дори извън работно време или при заболяване на потърпевшия. Това означава, че водноспасителната служба си върши работата. От години не знам да има удавяне по вина на водния спасител", каза експерта и допълни, че на фона на тези 109 случая на удавяне през миналата година, спасените са над 2500.

В момента във Варна се провежда и седмица на водното спасяване с различни инициативи и демонстрации по спасяване на удавник на плажните ивици в града и близките курорти. На днешния 25 юли е предвидена и кръгла маса, на която представители на БЧК, Варненската туристическа камара и концесеионери, ще обсъждат проблемите и предизвикателствата пред водоспасителната дейност в България. Тя се провежда неслучайно на тази дата, защото на нея отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. 

Според Велислав Цеков, тези проблеми биха били решени единствено с общите усилия на всички замесени във водното спасяване.

Един от основните и наболели проблеми към днешна дата си остава липсата на достатъчно спасители по плажове и басейни, въпреки че всяка година „Водноспасителната служба“ към БЧК подготвя над 1800 спасители, които напълно покриват нуждите за родното Черноморие.

"При общо 550 спасителни поста по морето, необходимата бройка спасители е около 1400. Така необходимостите на книга са напълно покрити. Но, вече хората със заверени талони и новообучените спасители накъде смятат да реализират уменията си, това вече е нещо, което ние не можем да контролираме", обясни Цеков.

Фактор е и заплащането, където има подобрение в последните години, според Велислав Цеков. Според него обаче е важно и какво е отношението на спасителите към професията.

"Едната категория са хората, чийто живот е обвързан с морето и те практикуват професията от началото на съзнателната си дейност до ден днешен. За мен, това са хората, на които се крепи дейността, независимо, че някои вече достигат възраст, която не е общопризната за практикуване на дейността. Но, те покриват нормативи. А щом нормативите се покриват, годините нямат значение", коментира Цеков.

По-голямата необходимост от спасители се дължи и на увеличаващия се брой басейни. До 2000 година в региона е имало 17 басейна, а сега са над 300, изтъкна още Цеков. 

Добрата плувна подготовка е важна основа за успешното преминаване на курса за спасители, поясни експерта, но беше категоричен, че най-добрите спасители не са най-добрите плувци, а тези, които влагат душа и сърце в тази дейност.

Чуйте повече в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна