Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешната комисия в НС пита МВР защо BG-ALERT не е проработила при пожарите

Снимка: БТА

МВР ще обяснява на депутатите от вътрешната комисия защо системата BG-ALERT не е проработила в районите на последните пожари. Ще бъдат обсъдени и мерките за придобиване на нова техника за пожарникарите.

Заради спирането на тока, системата не е сработила при пожара в ямболското село Воден, обясниха наскоро от МВР. Проблем е имало и с обхвата, който да осигури мобилната връзка. И макар мобилните оператори да не признаха директно за проблем, след големите пожари в района беше поставена допълнителна клетка. 

Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев каза преди дни пред "Хоризонт", че в района на последните пожари има изгоряла ключова комуникационна инфраструктура. 

На комисията МВР трябва да представи и пречки при придобиване на специализирана техника, съоръжения и лични предпазни средства за пожарната. 

След заседание на Съвета по сигурността преди дни, служебният премиер Димитър Главчев каза, че не вижда пропуски в работата на ведомствата заради пожарите. Едно от предложенията е да се купят нови устройства за гасене на пожари за военните вертолети. 

Ще се искат около 500 000 лева за две устройства за пълнене на вода. Бил е обсъден и въпросът за увеличаване на летателните апарати, пригодени за гасене на пожари. 

Около пет от машините ни "Кугър" сега се намират във възстановителни ремонти.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна