Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев: Русия не е готова за преговори "на добра воля"

Външните министри на Украйна и Китай Дмитро Кулеба и Ван И.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев е готов да преговаря с руски представители, но само когато Москва демонстрира желание за преговори "на добра воля", заяви в Китай в сряда украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от АФП.

Китай иска да бъде медиатор в руската инвазия в Украйна, изпращайки множество пъти посланика си Ли Хуей в Европа на дипломатически совалки, отбелязва агенцията.

"Дмитро Кулеба е потвърдил последователната украинска позиция за готовност за преговори с руската страна на определен етап, когато Русия е готова да преговаря на добра воля, но подчерта, че в момента няма подобна готовност от страна на Русия", съобщи украинското МВнР.

Китай е близък политически и икономически съюзник на Русия и страните от НАТО го определят като "важен спомоществовател" на войната, но Кулеба настоя, че прекратяване на военните действия ще облагодетелства Пекин.

"Убеден съм, че справедлив мир в Украйна е в стратегическите интереси на Китай и китайската роля на глобална сила за мир е важна" е заявил той пред китайския си колега Ван И в Гуанджоу. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна