Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Защитата на демокрацията е по-важна от всяка титла

Джо Байдън в Овалния кабинет, 24 юли 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три дни след като се отказа от битката си за нов мандат и ден след завръщането си в Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към нацията, за да обясни причините за решението си.

В обръщението от Овалния кабинет, продължило близо 11 минути, заобиколеният от членове на семейството си Байдън се обърна към сънародниците си с думите, че спасяването на демокрацията е по-важно от която и да е титла и призна, че е време да „предаде факела“ на ново поколение лидери.

"Почитам този служба, но повече обичам страната си. За мен беше чест да служа като ваш президент. Но защитата на демокрацията, която е заложена на карта, мисля, че е по-важна от всяка титла", каза Джо Байдън.

Без да споменава кандидата на Републиканската партия и бивш президент Доналд Тръмп по име Байдън явно намекна, че Тръмп е заплаха за демокрацията.

Президентът каза още, че се е оттеглил, за да "обедини" демократите, които са били разделени по повод неговата кандидатура и отново изрази подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис и нейните усилия да си осигури номинацията на Демократическата партия за президентската надпревара. Байдън заяви намерението си да изкара мандата си до края, като каза, че във фокуса на работата му ще бъдат евентуални реформи във Върховния съд, тъй като според него, това е жизненоважно за американската демокрация.

Междувременно на митинг в Шарлът, Северна Каролина,  Доналд Тръмп сложи акцента си върху Камала Харис, наричайки я "най-некомпетентният и крайноляв вицепрезидент в американската история".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна