Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Рейндерс: При случаи на цензура трябва да се заведе дело

Дидие Рейндерс
Снимка: Европейски парламент

Евродепутатът от групата "Европа на суверенните нации" Петър Волгин отправи питане към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс във връзка с "много ужасни примери за цензура в Европа". Еврокомисар Рейндерс бе изслушан в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент за годишните доклади за върховенството на закона в страните членки на Комисията.

Волгин даде за пример случая с неговото неизлъчено в ефира на БНР интервю с руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова.

"Първото нещо, което се прави в такива конкретни случаи, е да се заведе дело пред националните съдебни власти, в т.ч. и в Съда на ЕС, ако има нарушение на европейското право", каза в отговора си еврокомисар Рейндерс. По отношение свободата на медиите той припомни, че има доста притеснения в много страни членки, както и че приетият по време на мандата на тази Комисия Акт за свободата на медиите, който е в действие от май, трябва да бъде транспониран в националните законодателства до август догодина:

"Именно чрез този развой на нещата ще наблюдаваме дали медийните регулатори са независими, има ли прозрачност за собствеността на медиите, дали, както вие поставяте проблема, в обществените медии има редакционна независимост и достатъчно финансиране на обществените медийни услуги. Смятам, че този дебат ще се развива почти навсякъде в ЕС. Мисля, че ще трябва да работим заедно с парламента за възможно най-доброто транспониране на този нов европейски акт във всички страни-членки и ако това не стане, имаме инструменти на разположение, особено процедури за нарушение".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени