Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев ще посети Франция за откриването на Олимпийските игри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение във Франция по повод откриването на ХХХІII Летни олимпийски игри, които започват в Париж на 26 юли. Визитата е по покана на президента на Френската република Еманюел Макрон и на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

На 25 юли Румен Радев ще участва в Срещата на върха "Спорт за устойчиво развитие". Домакини на събитието са Еманюел Макрон и Томас Бах, а участие ще вземат държавни и правителствени ръководители, международни организации, спортисти и представители на международни федерации, на олимпийското движение, на неправителствения сектор и бизнеса.

Фокус на срещата е поставен върху ангажимента към здравето и образованието на децата, както и приноса на спорта към Целите за устойчиво развитие на ООН.

Утре президентът Румен Радев ще посети българското посолство в Париж. В дипломатическата ни мисия по инициатива на Българския олимпийски комитет ще бъде представена изложба с картини на Владимир Николов. По-късно държавният глава и съпругата му ще бъдат посрещнати в Елисейския дворец от президента на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон. След официалния прием, даван от френския президент, държавните и правителствени ръководители на делегации ще участват в тържественото откриване на Олимпийските игри в Париж на площад "Трокадеро".

В рамките на визитата във Франция българският държавен глава ще посети Олимпийското село в Сен Дени край Париж и ще се срещне с българските спортисти. Общо 46 олимпийци в 16 спорта ще представят страната ни на игрите в Париж.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени