Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават взривовете в района на гара Елин Пелин, нощта премина неспокойно

Снимка: БГНЕС

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин. Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини. 

Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха складове на фирма за пиротехника. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния, смята се, че в складовете има още хора.

На входния пункт, където минаваха снощи полиция, пожарни и гасителна техника, към 7 ч. е спокойно. Въпреки всичко, от мястото на инцидента се чуват спорадични взривове на фойерверки. Полицията все още не допуска никой в периметъра от пътя до гарата.

ЖП линията също все още е затворена за преминаването на влакове. 

Интензитетът на взривовете през нощта е започнал да намалява, съобщи за БНР кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов:

"Нощта мина изключително напрегнато, но през цялото време имаше екипи и на пожарната, и на полицията, и на бърза помощ, така че каквото е необходимо, да бъде свършено. За жалост, все още са на терен. Не може да се влезе, тъй като все още има откъслечни взривове и всички чакат да затихне, за да може да се влезе изцяло на терена. Още в 1:00 ч. някъде намаля значително интензитетът. Разбира се, на моменти има усилване".

Мобилна станция за контрол на качеството на атмосферния въздух е разположена в района. Има данни за замърсяване, но не се налага евакуация на населението, обясни кметът на Елин Пелин:

"Има облак, който се е образувал, който вече намалява, но се движи по-високо от населеното място. Има, разбира се, в село Лесново и гара Елин Пелин, миризма, която е доста задушлива. Има замърсяване, но не е за евакуация. Евакуирани имаше вчера в спортната зала на град Елин Пелин, докато на гара Елин Пелин нямаше желаещи да бъдат настанени в читалището. Те или си останаха в домовете си, или при роднини и приятели".

Обявено е частично бедствено положение. Движението в района е ограничено. Преустановено е движението на влаковете. Следователи от Националната следствена служба и следовател от Окръжната следствена служба-София поемат разследването. Огледите ще започнат след пълното спиране на взривовете и потушаването на пожарите.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна