Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите изслушват министъра на енергетиката за "Мини Марица Изток"

Владимир Малинов в НС, архив.
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще започнат работа с изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. В парламентарния контрол е предвидено да вземе участие и служебния премиер Димитър Главчев. 

Служебният енергиен министър Владимир Малинов ще бъде изслушан за актуалното финансово състояние на "Мини Марица Изток" ЕАД. Вносители на искането за изслушване са депутати от ДПС.

Парламентарният контрол ще започне със служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. Той ще отговори на четири въпроса и едно питане, сред тях за оказаната помощ на пострадалите от пожари, за командироването на държавни служители в секционни избирателни комисии в чужбина и за проверката на дейността на Генералното ни консулство в Битоля.

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова ще отчете дейността през последната година по отнемане на МПС-та в полза на държавата. Още 7 министри ще участват в парламентарния контрол. Най-много въпроси - 17, има към министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, и към министъра на околната среда и водите Петър Димитров - 7.

По-късно е свикано поредно заседание на Комисията за проверка на всички факти и обстоятелства за извършени престъпления във връзка с дейността на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов и изградения в с. Неофит Рилски културно-исторически комплекс "Исторически парк".

Днес в пленарната зала ще бъде внесено проекторешение, според което ще се иска правителството да приеме програма, с която да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лева за мегаватчас със задна дата от първи юли. Проекторешението беше прието от комисията по енергетика. Министерският съвет има готовност да го обсъди на заседанието си следващата сряда, каза министърът на енергетиката Владимир Малинов.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна