Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС обяви за противоречащи на Конституцията голяма част от промените, свързани със съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка. 

Съдиите не са постигнали съгласие по текстовете, свързани със служебното правителство и мандата на Народното събрание, като те остават в сила.

Всички 12 конституционни съдии са участвали във взимането на решенията текст по текст, като сред тях е и Десислава Атанасова, която като бивш депутат гласува в подкрепа на тази конституционна реформа.

Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета - Висшия прокурорски съвет и Висшия съдийски съвет.

Отпадат и приетите от 49-ото Народно събрание текстовете, свързани с ограничаване на правомощията на главния прокурор и с ограничаването на неговия мандат.

По този начин, с решението на КС се възстановят орязаните правомощия на главния прокурор и седемгодишния му мандат, а Висшият съдебен съвет се завръща в  стария си вид и именно той отново ще избира т.нар. "трима големи" в съдебната система.

Според мнозинството, част от промените са от компетентността на Велико Народно събрание, а други са отменени, защото са свързани с тях.

Съдиите уточняват, че посочените конституционни разпоредби запазват редакцията си преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Правните последици, настъпили при действието на тези промени в посочените конституционни разпоредби до влизане в сила на настоящото решение, запазват своя правен ефект.

КС обяви за противоконституционен дори и текст, според който "Науката, образованието и културата са национални ценности".

Относно текстовете, които са разделили конституционните съдии 6 на 6, остават в сила промените, с които се променя редът за назначаване на служебно правителство. Президентът ще трябва да избира служебен министър-председател от списък с лица измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместник. Като кандидатът за служебен премиер ще предлага състава на служебния кабинет.

Остава в сила и конституционната промяна, според която избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащия парламент, както и въведената възможност за народни представители да бъдат избирани кандидати, които имат двойно гражданство - българско и на друга държава.

Съдиите Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова приемат, че тези промени са противоконституционни.

Съдиите Константин Пенчев, Филип Димитров, Надежда Джелепова, Красимир Влахов, Борислав Белазелков и Десислава Атанасова смятат, че тези промени не са противоконституционни.

Това означава, че тези конституционни текстове остават в сила и ако има избори, ще се избира служебно правителство по реда, по който е действано с избора на настоящото служебно правителство.

Делото е образувано по искане на президента на Република България и на 48 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Цялото становище на Конституционния съд може да видите тук.

Решението на КС идва два дни след като България беше похвалена от ЕК за някои от конституционните промени в частта съдебна власт. В доклада на Комисията за върховенството на правото изрично се споменаваше и променената формула за излъчване на служебно правителство. 

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени