Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуела гласува на президентски избори

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол страни в света. Редица проучвания отреждат победа на опозицията.

Гласуването е в ход след напрегната кампания, в която управляващите и опозицията  си отправяха взаимни обвинения, че целят насилие.

Едмундо Гонсалес/ЕПА/БГНЕС

Мария Корина Мачадо, основният опонент на президента Николас Мадуро, получи забрана да се кандидатира. Замести я бившият дипломат Едмундо Гонсалес.

Президентът Николас Мадуро, който бори за преизбиране, многократно заяви, че опонентите му имат план да не признаят резултатите и да започнат безредици. За да се избегне такъв сценарий, призовава венецуелците отново да му поверят ръководството на страната.

61-годишният бивш синдикалист Николас Мадуро зае мястото на починалия от рак Уго Чавес през 2013 г. Управлението му беше затруднено от спада на цените на петрола и американските санкции.

Преизбирането му през 2018 г. беше отхвърлено като нелегитимно от много западни и латиноамерикански държави, но той запази властта, въпреки признаването в чужбина за президент на опозиционера Хуан Гуайдо. Междувременно БВП се съкрати с 80 на сто, а 7 милиона венецуелци напуснаха страната - четвърт от населението.

Експерти прогнозират, че който и да спечели изборите, промените във Венецуела са неизбежни. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна