Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си.

Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на складовете с фойерверки край Елин Пелин, където в четвъртък привечер възникна голям пожар с експлозии. На мястото на местопроизшествието вече са открити две силно обгорели тела. Предполага се, че става въпрос за двама мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента.

Предстои извършването на действия по разпознаването им, а огледът на местопроизшествието ще продължи през целия днешен ден. Очаква се прокуратурата, следствието и МВР да дадат още подробности малко по-късно през деня, казаха за "Хоризонт" от прокуратурата.

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов заяви тази сутрин, че в хода на проверките са установили още един свидетел, освен охранителя на складовете:

"Това момче в продължение на около 20 минути, както казва той, е бил вътре, докато реално вече пожарът се е развивал, докато са се случвали гърмежи. Първоначално е влезнал в един микробус, където е опитал да се скрия, което не е лоша идея като цяло, но в резултат на възпламеняването и самият микробус също се запалва. Оттам момчето излиза и по някакъв начин под оградата, както той казва, е успял да избяга. Спира случаен автомобил, който го закарва до гарата. Оттам звъни на майка си и майка му идва и го взима".

Полицията все пак е успяла да установи самоличността на човека и на неговия свидетелски разказ ще се разчита при възстановяване на събитията преди големия взрив и как се развива пожарът.

Момчето е било в средата на складовата база, каза Стоянов и предаде думите му, че първоначално се е чул взрив, а след това е имало огън и дим.

Взривът е бил там, където е бил офисът на фирмата в началото на складовата база. Засега военните няма да унищожават боеприпаси, които не са взривени. От МВР са решили, че складът, който е бил незасегнат от взривовете, няма да бъде местено неговото съдържание никъде.

Снимка: МВРВ единствено оцелелия склад е имало изключително професионална пиротехника от много висок клас, която предимно се използва за заря. От МВР отбелязаха, че оцелелият склад е бил изключително добре подсигурен и дори след инцидента не е имало почти никакви щети.

Вътрешният министър Калин Стоянов прогнозира едно дълго и тежко разследване на следствието и прокуратурата.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени