Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как сматрфонът да ни направи по-умни

На това учат тийнейджъри в лятна Скрол Академия

Снимка: Smart Scroll Academy

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy.

Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината, които им разказват как да бъдат разумни и предпазливи в интернет и социалните мрежи, как да използват ползотворно възможностите на технологичния свят, за да учат и да се развиват.

Академията Smart Scroll Academy се организира от Out Loud Foundation и основната цел и задача на първото ѝ издание е чрез нетрадиционен подход да предизвика млади хора, тяхното мислене и интерес, като им даде насока как смислено да използват времето, което прекарват в дигиталното пространство.

Лекциите и упражненията в Академията са посветени на критичното мислене, медийната грамотност, емоционалната интелигентност, лидерските качества и личностното развитие, обясни пред БНР-Радио София Виктория Бехар (►), телевизионен продуцент и основател на Out Loud Foundation.

В програмата присъстват и теми, свързани с киберсигурността, книгите и творческото писане, аудиторията се среща и с представители на бизнеса.

"В Академията идват деца, които мислят и които се интересуват от въпросите, залегнали в програмата. Когато се вдъхновят от успял млад човек – почти на тяхната възраст, който им прави демонстрация или им разказва за свой проект, децата започват да ползват интернет и като ресурс, започват да търсят други неща в него. И една искра да е запалена, това е достатъчно", допълни Бехар.

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени