Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МЗ обсъждат структурата на бъдещата Национална детска болница

Снимка: БГНЕС

Структурата на бъдещата Национална детска болница, предложена от консултанти от Европейската инвестиционна банка, ще бъде обсъдена днес на работна среща в здравното министерство.

В срещата ще участват и представители на Обществения съвет, които следят процеса по изграждане на болницата, и които са се запознали с оригиналния доклад на консултантите преди седмица, след като изрично са го поискали от министерството, за да изразят своето становище. 

Преди няколко дни от Обществения съвет съобщиха, че са получили по официален път машинен превод на чернова от доклада на Европейската инвестиционна банка за структурата и капацитета на бъдещата детска болница, с покана на следващия ден да се явят в министерството и да изразят становището си по документа. 

На 23 юли им е изпратен оригиналът на английски език, по изрично настояване на говорителя Надежда Цекулова. 

В същия ден от здравното министерство са представили своите бележки пред Съвета, преди да бъдат изпратени до консултантите, съобщиха от ведомството. Оттам твърдят, че не са получавали писмени коментари от представители на Съвета до понеделник следобед. 

Според Надежда Цекулова колегите ѝ са работили по доклада през почивните дни и в ранния следобед в понеделник са изпратили становища. 

От становището на Националната мрежа за децата става ясно, че в доклада е отбелязано желанието на министерството да реализира оптималния модел за Детска болница, включващ и преструктуриране на педиатричните услуги в цялата страна. 

Консултантите препоръчват бъдещата болница да обединява съществуващите университетски детски клиники, а не да се изграждат нови, паралелни структури.  

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени