Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски варел с моторно масло трябва да бъде преместен от ивицата

Неопренов руски костюм от патрулен кораб бе открит на плаж "Листи" в Синеморец

| обновено на 30.07.24 в 13:13
3
Снимка: Станислав Караиванов

Неопренов костюм, собственост на  руски патрулен кораб и турски варел с моторно масло откриха на плаж "Листи" в Синеморец граждани, които са участвали в акция по почистване на ивицата. Тя е традиционна и се провежда два пъти в годината, през лятото и през октомври. Имахме информация, че плажът е много замърсена след разразила се буря, обясни Драгомира Раева от читалище "Синева", което организира почистването. 

Това, което основно намираме, са пластмасови отпадъци,бутилки, найлони, рибарски мрежи, много често джапанки, обувки и различни корабни принадлежности, поясни Раева и допълни, че този път намерените находки са ги изненадали.


Първата е костюмът, който е бил с етикет с инициали ПК "Сергей Котов".Хората са били доста притеснени, защото първоначално са помислили, че в костюма има тяло, разказа Димитрина. След това правят проверка на инициалите в интернет и установяват, че костюмът е от боен руски кораб, който е бил потопен от украински дронове през март 2024 година. Плавателният съд е потънал в Керченския проток.Това е на стотици километри от плаж"Листи". Костюмът е изнесен от плажа и почистен.

Втората находка е по-притеснителна,заяви Раева. Това е турски варел с моторно масло, той е пълен наполовина, поне 120 литра има, каза още тя. Варелът е полегнал на ивицата , от него не тече масло, но има няколко цепнатини. Хората не са успели да го пренесат, защото е много тежък. Той трябва да бъде транспортиран, защото или ще изтече на пясъка или морето отново ще го прибере и ще протече във водата, уточни Раева.



Подаден е сигнал до РИОСВ в понеделник на зеления телефон на инспекцията.Контейнерът трябва да бъде източен, преди да бъде преместен, но затова се иска техника.

От читалище "Синева" и местни хора са готови да съдействат за преместването от плажа. 


По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени