Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системата BG-Alert е задействана в района на Струмяни, където се развива огромен пожар

Предупреждение за евакуация издаде системата BG-ALERT за жителите на села в община Струмяни - първо в Каменица и Кърпелево, заради големия пожар, който избухна в района. 

Започна евакуация на хората от село Цапарево, което е близо до границата с Република Северна Македония. 

Пожарът, който избухна в Малешевската планина в района на Струмяни, продължава да се разраства.

В потушаването на огъня са се включили и хеликоптери, на терен са пожарникари и доброволци, съобщи по-рано кметът на Струмяни Емил Илиев:

"Фронтът, който е обхванал огънят, е изключително широк. Вятърът, който духа в западна посока, изключително утежнява обстановката. (...) Върви с изключително бърза скорост в западна посока към селата". 

Десетки пожарни коли са вече на място - от Благоевград, от София, от Сандански, от Петрич и от Струмяни.

На терен са и двата френски самолета, които участват в гасенето у нас, след като бяха повикани на помощ заради пожара в планината Славянка. 

След 15:00 часа пожарът в планината Малешево се разрасна бързо в посока границата с Република Северна Македония.

Преди това огънят беше в непосредствена близост до селата Микрево и Кърпелево, както и село Каменица, където имаше опасност за къщите на хората.

Френските самолети, които дойдоха от пожара в планината Славянка, обаче успяха да спрат разпространението му в ниската част и да го загасят в този район. 

Силният вятър бързо вдигна огнената стихия нагоре по планината и по информация на кметът на община Струмяни Емил Илиев, който е във високата част заедно с началника на Пожарната главен Комисар Александър Джартов, пламъците вече са обхванали няколко хиляди декара декара гори.

Жителите на пет населени места, сред които Цапарево, Гореме и Кърпелево, са получили сигнали за опасност от бедствие и предупреждение за евакуация, ако се наложи.

Вече започна евакуацията на хората от село Цапарево. 

Двата френски самолета, които участват в гасенето на пожари у нас, зареждат вода от язовир "Доспат", съобщиха от Общинския съвет в Доспат. Поради тази причина е издадено предупреждение, като днес и утре се забранява плаването на лодки и други плавателни съдове в язовира 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна