Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят промени в сектор "Енергетика" по ПВУ в частта RePowerEU за получаване на безвъзмездни средства

Людмила Петкова
Снимка: БТА

479 милиона евро са безвъзмездните средства за България по RePowerEU - една от главите от Плана за възстановяване и развитие.

До края на миналата година страната ни е можела да получи 30% от този ресурс авансово. Това стана ясно при изслушването на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и министъра на енергетиката Владимир Малинов.

Две промени в сектор "Енергетика" по Плана за възстановяване в частта RePowerEU се подготвят с цел получаване на допълнителен безвъзмезден ресурс, обясни министър Людмила Петкова:

"България е единствената държава, която не е представила официално глава RePowerEU. Ние сме имали възможност да получим авансово плащане в размер на 30% до края на 31 декември 2023 г., но тъй като не сме имали разработена тази глава, съответно не сме получили авансовото плащане".

Според енергийния министър Владимир Малинов България не може да си позволи лукса да пропусне толкова значителна по размер сума:

"Оттук насетне държавата ни трябва да направи нужните действия - до края на годината да видим какво можем да получим като разплащане по тази глава, а след това съответно да си направим изводите как сме стигнали дотук".

Преговорите с Европейската комисия са в ход, като целта на кабинета е да синхронизира предложените реформи с Народното събрание преди да ги одобри на свое заседание.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени