Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е убит в Техеран

Исмаил Хания
Снимка: БТА

Лидерът на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания е бил убит в иранскaта столица Техеран, съобщи палестинската ислямистка групировка.

По-рано израелската армия обяви, че при атака с изтребители в района на Бейрут е загинал най-висшият военен командир на ливанската групировка "Хизбула" Фуад Шукр.

От "Хамас" официално потвърдиха, че ръководителят на политическото бюро Хания е убит в Техеран, където е бил за церемонията по встъпване в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан. Групировката обвини Израел за смъртта на лидера си Исмаил Хания. Властите в Техеран Техеран заявиха, че разследват случая.

Израел засега няма официално становище за случилото се, но израелски министър от крайната десница написа в социалната мрежа Х, че смъртта на Хания "превръща света в по-добро място".

Израел предприе офанзива срещу ислямистката групировка "Хамас" след безпрецедентната атака на 7 октомври миналата година, когато бяха убити 1200 души, мнозинството цивилни, а други 250 – отвлечени в Газа. 

Конфликтът се разшири с действия и срещу шиитската групировка "Хизбула", съюзник на "Хамас".

В района на Бейрут е убит ръководителят на стратегическото на звено на ливанската групировка Фуад Шукр, известен още като "Саид Мухсан". Това съобщи говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

"Въпреки че искаме да намерим решение без разширяване на военните действия, армията е подготвена за всякакъв сценарий. Наш дълг е да осигурим безопасното и сигурно завръщане на нашите сънародници по домовете им в северната част на страната и ще продължим за защитаваме целия народ на Израел."

Хагари определи Шукр като дясната ръка на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала и негов съветник по военните операции. "Фуад Шукр е ръководел атаките на "Хизбула" срещу Израел след 7 октомври", твърди Хагари, като добавя, че той  е отговорен за смъртта на 12-те деца на окупираните Голански възвишения. От ливанската групировка отричат да имат нещо общо с атаката.

Вероятно последната официална снимка на Хания (вляво), на която той е с иранския президент Масуд Пезешкиан/БТА

Хания (62 г.) бе смятан за най-високопоставен лидер на "Хамас" и е виден член на групировката от 1980 г.

Той за кратко бе палестински премиер, поел поста през 2006 г., но отстранен година по-късно, след като "Хамас" изтласкаха съперниците си от "Фатах" от Ивицата Газа след седмица смъртоносно насилие.

През 2017 г. той бе избран за ръководител на политическото бюро на "Хамас", а през 2018 г. Държавният департамент на САЩ го включи в списъка с терористи.

През последните няколко години Хания живееше в Катар.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна