Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови протести във Венецуела след оспорваните изборни резултати

Демонстрация в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро в Каракас, 30 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Във Венецуела продължават протестите с искания за прозрачност на резултатите от изборите. Властите твърдят, че на вота в неделя действащият президент Николас Мадуро е спечелил трети мандат, според опозицията е победил нейният кандидат Едмундо Гонсалес.

Неправителствени организации съобщиха за 11 загинали при сблъсъците.

750 души са били арестувани при безредиците, последвали гласуването на президентските избори във Венецуела.

Избирателната комисия обяви, че президентът Николас Мадуро отново е спечелил изборите с над 50 на сто от гласовете. Основният му съперник Едмундо Гонсалес призова привържениците си да продължат мирните протести с искане да бъде уважен реалният резултат от гласуването. Хиляди се стекоха на поредните демонстрации:

"Тук сме, за да покажем, че искаме демокрация. Уморихме се да живеем така. Искаме свобода и човешки права. Хората гладуват, умират заради лошо здравеопазване. Не е честно толкова богата страна да преживява това. Ние сме добри хора".

Мадуро обвини за насилието при протестите Гонсалес и Мария Корина Мачадо, която ръководи опозицията, но ѝ беше забранено от властите да участва в надпреварата.

Изборите повишиха напрежението и в международен план.

Правителството в Каракас скъса дипломатически отношения с Перу с обвинения, че там "пренебрегват волята" на венецуелския народ заради решението на Лима за признае Едмундо Гонсалес за президент.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна