Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК: 33% от хората, които получават обезщетение след работа в друга страна от ЕС, са от Благоевградско

Снимка: БГНЕС

Половината от хората, които получават обезщетение за безработица след работа в друга държава-членка на Европейския съюз, са регистрирани в четири области на страната – Благоевград, Търговище, Кърджали и Пазарджик – за това алармират от Българската стопанска камара преди предстоящото днес второто четене в социалната парламентарна комисия на проект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Той беше внесен от ГЕРБ-СДС, и с него се слага край на така наречената „френска безработица“ – схема, която позволява след няколко дни работа в страна-членка на Съюза да се получава максимално обезщетение за безработица у нас. 

В становището си от БСК посочват, че съгласно данни на Националния осигурителен институт за 2023-а година има изразено регионално измерение на хора с обезщетения след работа в друга държава-членка. На първо място е област Благоевград с около 33% от всички получили обезщетения по този ред. Следват област Търговище – малко под 8 на стоКърджали и Пазарджик с по малко над 5 процента. 

Близо 40% от тези обезщетения касаят краткотрайна заетост. Тази статистика навежда на извода за "организираност" на тези групи лица, се посочва в становището на работодателската организация

Законодателството не следва да създава правни възможности за злоупотреба с права и създаване на неравнопоставеност между безработни, за които са внасяни осигурителни вноски в България, и безработни, за които са внасяни осигуровки в други държави-членки. 

От камарата посочват още, че действащите сега правила допускат срещу принос от няколко дни и осигурителен принос в минимален размер  да се ползват осигурителни права, които биха получавали безработните, които са се осигурявали върху максимален размер на осигурителен доход в продължение на 24 месеца.

Работодателите от години споделят проблеми с достъпа до работна ръка, а несъразмерно високите обезщетения са силен стимул да се отказва сключване на трудов договор, който би прекъснал получаването им. Подобни практики сериозно стимулират "сивия сектор" на пазара на труда. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна