Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност се събра спешно след убийството на Исмаил Хания

Според "Ню Йорк Таймс" Иран готви удар срещу Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание след убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания. В същото време медийна информация твърди, че Иран готви удар по Израел в отговор на смъртта му. 

Заседанието на Съвета за сигурност беше свикано по искане на Техеран  с подкрепата на Русия, Китай и Алжир.

Иранският представител Амир Саид нарече убийството на Исмаил Хания отвратително престъпление и обвини Съединените щати в съучастие като каза, че Вашингтон е трябвало да даде „разрешение“ за него. Американският представител Робърт Ууд за пореден път повтори позицията на страната си като заяви, че властите не са знаели нищо и не са участвали в елиминирането на лидера на „Хамас“. Русия от своя страна изрази загриженост от ситуацията в Близкия изток и каза, че той може да се озове на ръба на войната. Притеснения от ескалация и напрежение изразиха различни държави, сред които Китай, Франция и Великобритания. От трибуната се чуха и призиви за максимална сдържаност.

В същото време вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей е наредил директен удар по Израел в отговор на убийството на Исмаил Хания. Изданието цитира три неназовани източника, според които нареждането е било дадено по време на спешна среща на иранския Върховен съвет за сигурност.

В Истанбул, град Тунис и южния тунизийски град Сфакс пък хиляди демонстрираха по повод смъртта на лидера на Хамас и в подкрепа на палестинците.

Заради силното напрежение в Близкия изток различни държави отправиха нови предупреждения към своите граждани относно пътуванията в тази част на света. Държавният  департамент във Вашингтон предупреди американците да избягват посещенията в Ливан, а външното министерство в Берлин посъветва германците да напуснат страната.

Продължава и отмяната на полети на авиокомпании. Американските „Юнайтед Еърлайнс“ и „Делта Еърлайнс“, както и Британските авиолинии обявиха, че спират полетите си до Тел Авив от днес и утре.  Преди това различни превозвачи, сред които „Ер Франс“ и „Луфтханза“, прекратиха пътуванията до Бейрут.

 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна