Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разраства се скандалът с половата идентичност на двете боксьорки

Имане Хелиф (в червено) спечели днес за 45 секунди.
Снимка: БТА

Алжирският олимпийски комитет нарече обвиненията към боксьорката Имане Хелиф "безпочвени", след като тя и тайванката Ю-Тин Лин бяха допуснати до Олимпийските игри, въпреки че Международната боксова асоциация ги наказа, тъй като не са издържали тестове за полова идентичност.

През миналата година Хелиф бе дисквалифицирана преди мача си за златния медал по време на световното първенство в Индия. Олимпийските игри обаче се организират от Международния олимпийски комитет, който прие, че Хелиф покрива изискванията да участва в категория до 66 килограма при жените.

"Алжирският олимпийски комитет строго осъжда неетичното нападение и злепоставяне на нашата уважавана спортистка Имане Хелиф, която е мишена на безпочвена пропаганда от определени чуждестранни медийни издания. Такива атаки към нейната личност и чест са несправедливи, особено когато тя се подготвя за върха в своята кариера - Олимпийските игри. Алжирският олимпийски комитет ще вземе нужните мерки, за да защити нашата шампионка."

Хелифи започна с победа на ринга в Париж, след като нейната съперничка - италианката Анджела Карини, се отказа след само 45 секунди на ринга. Карини получи няколко тежки удара в главата, което я накара да хвърли бялата кърпа.

Още преди мача от италианския щаб изразиха притеснение. Италианският министър на семейството Еуджения Рочела и спортният министър Андреа Абоди също изразиха учудване, че "на такова високо международно ниво няма стриктни критерии", които да изискват "конкретни параметри на хормоналните нива". 

В сагата страна взе и Международната боксова асоциация (ИБА), която през миналата година бе изключена от структурите на МОК. От ИБА заявиха, че Имане Хелиф и Ю-Тин Лин не са издържали два теста за полова идентичност. На световното първенство в Индия Лин бе дисквалифицирана преди награждаването си с бронзов медал в категория до 57 килограма. Отличието ѝ бе отнето и бе дадено на българката Светлана Каменова, която загуби от Лин на четвъртфиналите. Двете могат да се срещнат и на четвъртфиналите на Олимпийските игри, ако успеят да спечелят мачовете си от първия кръг.

"Спортистите (Имане Хелиф и Ю-Тин Лин) не са преминали тест за нива на тестостерон, а специален тест за съответствие на пола, подробностите за който са поверителни. Резултатите от тестовете показаха, че състезателките не отговарят на критериите за участие в състезанията при жените и имат предимство пред своите съпернички. Тестовете бяха проведени по време на Световното първенство през 2022 година в Истанбул и година по-късно по време на световното първенство в Ню Делхи", заявиха от ИБА.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна