Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър отчитат ръст на потребителските цени

Снимка: pixabay

В Кипър през юли се отбелязва нов значителен ръст на потребителските цени, най-вече при селскостопанските продукти и летните почивки, показват обявените от Статистическата служба в четвъртък данни. Инфлацията през месеца е 2,1%.

Цените на основните стоки продължават да бъдат много високи за семейните бюджети и разходите за живот остават проблем за кипърските домакинства, коментираха от Кипърската асоциация на потребителите новите статистически данни.

Най-голямото юлско увеличение е отчетено при цените на пресните плодове и зеленчуци. Те поскъпват с 20% в сравнение с юни. Картофите струват със 17% повече. Фермерите нееднократно предупреждават от месеци, че цените на продуктите им ще растат, тъй като заради продължителното засушаване и недостига на вода за напояване реколтата от сезонни култури намалява.

С най-голям скок за една година е зехтинът, чиято цена се е повишила с 62%. За същия период захарта е поевтиняла с 26%. Зеленчуците и захарта са сред 11-те групи продукти, които с решение на правителството са с нулева ставка на ДДС до 30 септември. Най-голямо намаление през юли – с 15%, има при обувките, заради летните разпродажби през месеца.

По публикацията работи: Калин Дацов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна