Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушен е пожарът в Кресненското дефиле, Симитли и Струмяни още са в бедствено положение

Пожарът, който избухна вчера в района на Кресненското дефиле е потушен късно снощи, каза за БНР кметът на община Кресна Николай Георгиев. Районът остава под активно наблюдение. Усилията са насочени към огнената стихия в планините Славянка, Малешевска и Пирин край село Сенокос.

Общините Симитли и Струмяни остават в бедствено положение.

И днес в гасенето на пожарите край Микрево и Сенокос ще се включи летателна техника, както и специализирани противопожарни автомобили на Югозападното държавно предприятие. Очаква се и много доброволци да се присъединят към пожарникарите на терен. Към момента най-добра е ситуацията в село Микрево, каза инженер Петко Ангелов от ЮЗДП.

"Вчера остана един малък фронт неугасен, който е в широколистна гора принципно и може би днес, ако не се е разраснал някъде към иглолистното ще го хванем", обясни инж. Ангелов.

Сложна е и обстановката обаче в Пирин планина край Сенокос, откъдето вчера бяха евакуирани местните жители.  

"Вчера общо взето колегите се бяха справили с горния фронт, но долния фронт си гори", посочи още той.

Огънят в граничната планина Славянка е влязъл в нашата територия, но е на близо 7-8 километра от селата Голешово и Петрово. Няма опасност за местното население.

"Вътре в самия периметър гори все още. Тук-там излизат някъде извън периметъра, отделни огнища", заключи инж. Петко Ангелов. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна