Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

| обновено на 03.08.24 в 11:41

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден. 

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи,  че според последните замервания в двата пункта за следене качеството на въздуха в града не се отчитат превишения на средноденонощните норми по показател „фини прахови частици“. 

За станцията  „Каменица“ измерената средноденонощна стойност е 39  µg/m3, а за  тази в „Тракия“ – 45 µg/m3 , което е под нормата, подчертават от РИОСВ – Пловдив. Данните се следят непрекъснато.

Областният управител обаче предупреди, че въпреки това опасността от ново замърсяване на въздуха не е отминала и такова се очаква в часовете от 9 до 12 по обед.  По думите и, това се дължи на промените в посоката на вятъра. 

Христина Янчева призова гражданите да внимават за това и да имат подготвени маски за лице при излизане на открито, ако такова замърсяване се случи. 

"Пожарът се е разпрострял върху 45 дка от депото, остават още 5 да се потушат до края на деня", обяви кметът Костадин Димитров. 

12 са котлованите на сметището в Цалапица, шест от тях са рекултивирани, трябва да се направят обходни пътища и отводнителни канали, да се поставят още помпи, които да оросяват билото на депото, добави заместникът му Иван Стоянов.

Записите от видеокамери ще покажат причината за възникването на пожара в сметището, каза още Иван Стоянов. След окончателното му потушаване ще се състави комисия от всички компетентни органи и институции за оглед, констатации и вземане на решение как да се процедира занапред за пожарната безопасност на депото за отпадъци, добави той. 

Областната управителка Христина Янчева призна, че и тази сутрин се усеща миризма на изгоряло в Пловдив, но данните от измервателните станции показвали, че няма запрашаване на въздуха. 

Шефът на здравната инспекция Аргир Аргиров препоръча на гражданите по тяхно желание до обяд да носят маски, а също и да се затварят прозорците. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени