Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН на разговори с ГЕРБ-СДС за прaвителство с третия мандат

Снимка: БТА

Пети ден ще продължат разговорите в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Мандатоносителите от  "Има такъв народ" ще се срещнат с представители на ГЕРБ-СДС.

До момента от ИТН инициираха срещи с представителите на двете фракции на разпадналата се "Величие", депутатите на ДПС, близки до Доган, "БСП за България".

Разговорите са по-скоро с положителен знак, като според представители на "Има такъв народ" са осигурени 66 депутатски гласа за бъдещ експертен кабинет. "Възраждане" няма да подкрепят третия мандат с мотива, че той би получил гласове от партия ДПС. От групата на ДПС около Делян Пеевски отказаха да участват в разговорите за третия мандат.

Подкрепа отказаха и депутатите от "Величие", близки до Ивелин Михайлов.

Срещата в съботния ден е с победителите в изборите за 50-ия парламент ГЕРБ-СДС. Техни представители ще отидат на разговорите, но няма да подкрепят третия мандат, заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

"С много сериозна нагласа - с уважение, разбиране и с време за държавните. Имаме вече проведени разговори с тях в първия мандат. Така че ще бъде припомнен и той, защото съм абсолютно съгласен с колегата Балабанов, че е време за  държавници, но то беше време и преди две седмици". коментира той. 

Борисов обясни, че ще участва в преговорите, ако и Слави Трифонов участва в тях. 


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна