Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остин отмени споразумението със смятания за мозък на атентатите от 11 септември и негови съучастници

Лойд Остин
Снимка: АП/БТА

Американският министър на отбраната Лойд Остин отмени сключеното споразумение със смятания за мозък на атентатите от 11 септември 2001 година, и двама негови съучастници. Сделката щеше да им даде възможност за по-леки обвинения.

Решението на министър Лойд Остин, с което той поема лично надзора по делото и отнема правомощията по случая от надзирателя на военния съд във военната база Гуантанамо Бей, беше оповестено писмено от Пентагона.

Припомняме, че по-рано през седмицата надзираващата процеса, бригаден генерал от запаса Сюзън К. Ескалие подписа предварително споразумение със считания за мозък на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед и неговите двама предполагаеми съучастници.

Според него срещу самопризнания те биха получили по-леки присъди, включително и доживотни, което сваляше заплаха от налагане на смъртно наказание.

При атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк, сградата на Пентагона и при катастрофата на отвлечен от терористите пътнически самолет, загинаха близо 3000 души. Споразумението, предизвика недоволство и гняв сред близки на загиналите при атентатите, заради това, че предполагаемите извършители можеше да избегнат смъртно наказание. 

Разочарование имаше и сред адвокатите на обвиняемите, който заявиха, че са се договаряли в продължение на 27 месеца. С отмяната на споразумението се очаква изслушванията на показания по делото да бъдат възобновени през следващата седмица. Ако процесът продължи по график присъдите по него могат да бъдат произнесени след години.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна