Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отива на нови избори

Снимка: БГНЕС

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила близо 3 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат.

Последната среща за реализацията на третия мандат започна не с разговор за политики, а с въпрос. Преди да се търсят пресечните точки, от ГЕРБ поискаха да разберат имало ли е вчера среща между ИТН, "Възраждане" и ПП-ДБ, както и с БСП и независимите депутати от ДПС. Росен Желязков попита прави ли се опит за формирането на паралелно мнозинство, което да подкрепи евентуално нов служебен кабинет и да свали председателя на 50-ото НС.

"Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди "домовата книга", метафорично казано, за президента, минавайки през свалянето на председателя на Народното събрание. Ако се формира такова мнозинство, и това мнозинство е било предмет на вчерашната среща, тази среща е била за мнозинство за редовно правителство или за мнозинство за служебно правителство. Защо на тази среща, ако е била за редовно правителство, ГЕРБ не е поканен?", попита Желязков.

"Всеки може да се среща с когото прецени. Предполагам сте прочели поста на Господин Трифонов. Единствените разговори, които водим - за реализация на третия мандат на широка парламентарна основа. Ние нямаме намерение да сваляме председателя на Народното събрание", отвърна му Тошко Йорданов от ИТН. 

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева заяви след срещата, че този парламент е фрагментиран, има 38 независими депутати, като това създава  риск за стабилността на мнозинството. Разговорът с ИТН обаче е добра основа за разговори в 51 тия парламент, казаха Деница Сачева и Росен Желязков.

"Когато се фокусираме върху политики и избягаме от персоналната фиксация - дали към политически или физически персонажи, тогава виждаме колко много сме "за", а обратното - виждаме колко много сме против", каза Желязков

"Всичко това, което ни обединява, не възниква днес, на 3 август. То беше със същата степен на валидност и на 19 юни, когато ИТН каза, че няма да подкрепи първия мандат и съответно ще поиска директно третия мандат. Още в началото на днешния разговор казахме, че устойчиво правителство може да почива тогава, когато се случва върху конкретни принципи. Най-голямото доверие на тези избори беше дадено на нас, на ГЕРБ-СДС. Ние имаме изключително тежката отговорност да пазим както доверието, което сме получили от нашите български граждани, така и да пазим смисъла и демократичните принципи на страната и да пазим смисъла на политиката. Няма да скрия, че все още съществува между нас известна липса на доверие по отношение на това кога преговаряме пред камери и кога решенията се взимат задкулисно", допълни Сачева.

След срещата Станислав Балабанов от ИТН каза, че отговорността за провала на третия мандат е на Бойко Борисов:

"Сянката, която е надвиснала на лидера над лидера на първата политическа сила, може би за пореден път скри желанието за експертиза на неговите представители. Аз се съмнявам българските граждани да посетят личните партийни интереси на конкретни хора, оставили в блатото на задкулисието идеите за реформи. Тежка ще бъде политическата отговорност на Бойко Борисов, която пое днес. В крайна сметка ще си носи пълните последствия".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна