Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци

Снимка: pixabay

Кипърците се отказват от парите в брой по-бързо от останалите европейци. Кредитните преводи, картовите плащания и плащанията с електронни пари нарастват по-ускорено в Кипър в сравнение с еврозоната, посочва доклад на Централната банка.

Платежните карти са най-популярното средство за разплащане в Кипър, като заемат 73% от обема на ежедневните транзакции, отчита Централната банка. По този показател средиземноморската страна изпреварва еврозоната, където използването им достига 56%.

Общият обем и стойността на транзакциите в Кипър /без пари в брой/ нарастват съответно с 15% и 12% в края на миналата година, като темповете им са по-високи от тези в еврозоната.

Разплащателните карти на острова се прилагат почти 5 пъти по-често от кредитните преводи, които заемат второ място с 15% дял.

Живеещите на острова предпочитат да използват картите повече онлайн, отколкото физически, в магазина. Средната стойност на онлайн плащанията с кипърски карти е 122 евро, която е една от най-високите в еврозоната.

Около 10% от стойността на картовите плащания кипърските потребители изразходват за сметки в хранителни магазини и супермаркети.

Докладът на Централната банка отбелязва и значителния напредък на Кипър при използването на карти с функция за безконтактно плащане. Те се приемат от 74% от банкоматите в страната при едва 29% в еврозоната.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна