Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак Джокович взе и олимпийското злато

Новак Джокович
Снимка: БТА

Носителят на 24 титли от Големия шлем Новак Джокович спечели и олимпийското злато.

На финала в Париж сърбинът се наложи над испанеца Карлос Алкарас със 7:6 и отново 7:6, в мач продължил 2 часа и 52 минути.

Така Джокович добави към легендарната си кариера и последното нещо, което липсваше в списъка му от постижения - олимпийския златен медал.

Той е първият тенисист в историята, печелил всяка една голяма надпревара - Australian Open, "Ролан Гарос", "Уимбълдън", US Open, Олимпийските игри и Финалите на ATP, както и "Мастърс" турнирите в Индиън Уелс, Маями, Монте Карло, Мадрид, Рим, Канада (Монреал/Торонто), Синсинати, Шанхай и Париж.

Новак Джокович започна концентрирано и поведе с 1:0 гейма. Още в първото си подаване Алкарас имаше проблеми, като трябваше да отрази една възможност за пробив, която се откри пред Ноле.

Джокович позволи на Алкарас да вземе преднина от 0:30 в третия гейм. Сърбинът събра сили и успя да обърне и отново поведе – 2:1.

Испанецът продължи да бъде колеблив, което позволи на Джокович да стигне до три възможности за пробив.

Шампионът от "Уимбълдън" успя да покаже класата си и стигна до 2:2.

В петия гейм Алкарас от своя страна имаше цели три възможности за брейк, но Джокович се справи с напрежението за 3:2. До 4:4 и двамата бяха убедителни на сервис.

В следващият гейм Джокович отново беше изправен пред трудна ситуация, след като направи двойна грешка и така донесе преднина от 0:30 на Алкарас.

Сърбинът изравни, но в последствие отрази цели пет възможности за брейк и стигна до 5:4.

Следващата възможност да поведе в сетовете бе пред Джокович, който получи мач-пойнт при 6:5, но Алкарас запази концентрация и стигна до тайбрек.

В него Джокович показа голямата си класа и стигна до 7:3.

Втората част далеч не предложи такива емоции. Единствената възможност за пробив бе в полза на Джокович при 1:1 гейма, но Алкарас се измъкна.

Впоследствие и двамата бяха стабилни на сервис и се стигна до нов тайбрек, където Джокович за пореден път показа, че е силен във важните моменти.

Двубоят завърши с негов форхенд уинър по правата за 7:2 и така Джокович стана олимпийски шампион за първи път в кариерата си.


По публикацията работи: Петър Ненов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна