Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локализирани са двата пожара в Пирин

Снимка: БТА

Локализирани са двата пожара в Пирин - над село Сенокос и между върховете Шаралия и Синаница, който е в алпийската част на Националния парк.

Битката с огнената стихия в планината Славянка продължава на източния фронт, чийто периметър е 7 километра. 

Освен самолетите от Швеция, по линия на Европейския механизъм за гражданска защита се очакват и самолети от Испания.

Пожарът, който  избухна в гръцката територия  на  планината Славянка и на 23 юли премина границата с България, обхвана площ от над 3000 декара  горски масиви.  Вчера огнеборците, с помощта на  двата самолета от Швеция , успяха да локализират западния и северния фронт. Основен проблем остава източният фронт, където днес ще бъдат насочени усилията за наземно гасене, там където е възможно, като отново ще се включи и летателната техника, каза директорът на ГДПБЗН главен комисар  Александър Джартов:

"Обстановката показва, че фокусът ще бъде източният фронт. Там все още има доста горене. Потенциалният фронт е много голям – към 7 км".

Пожарът в Пирин над село Сенокос е локализиран.  Само във вътрешността му  има няколко огнища, които не се очаква да създадат проблеми:

"Не се очакват някакви проблеми. Оставили сме за всеки случай два автомобила, така че, ако все пак някъде има запалване да реагират по-бързо".

Пожарът между върховете  Шаралия и Синаница в  Национален парк Пирин, който беше предизвикан от мълния, е локализиран с просеки и  изрязване на клек, а днес 8 служители на парка ще продължат гасенето във вътрешността, като ще носят пръскачки с вода на терен с над 300 метра денивелация, каза директорът на защитената територия Росен Баненски.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна