Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косовският премиер на визита в РСМ след инцидент с президента Вьоса Османи на летището в Скопие

Албин Курти
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти ще направи днес работно посещение в Северна Македония, няколко дни след инцидента на летището в Скопие с косовската президентка Вьоса Османи, която използваше летището за частно пътуване, предаде БТА.

Говорителят на правителството на Косово Пърпарим Криезиу каза пред КосоваПрес, че по време на визитата, която е договорена на 20 юли, премиерът Курти ще бъде придружаван от членове на правителството си.

Министерството на външните работи и диаспората на Косово съобщи междувременно, че в петък е изпратило протестна нота до Северна Македония, в която иска обяснения във връзка с инцидента с президента на Косово Вьоса Османи на летището в Скопие, съобщи МИА.

От своя страна президентството на Косово изрази огорчение от "неприемливите действия на министерството на вътрешните работи на Северна Македония", както и от "пропагандата, която се развива срещу Република Косово".

Според косовските власти служител по сигурността на летището в Скопие се е опитал да вземе личния телефон на Вьоса Османи, като е имало и опит тя да бъде физически изтласкана.

В съобщението на косовското президентство се уточнява, че по време на инцидента Османи единствено е отказала да даде за сканиране телефона си, който използва като държавен глава за официална комуникация и за въпроси от сферата на националната сигурност.

В изявлението се определят като лъжа твърденията, че Османи е отказала да даде и чантата си за проверка.

Вьоса Османи

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна