Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво изискват инспекторите в София от стопаните на домашни кучета

Проверките в столичните паркове са по график и по сигнали, някои - съвместно със служители на други институции

Снимка: Столичен инспекторат

Над 240 стопани на домашни кучета са проверени по софийските паркове през юли, съобщават от Столичния инспекторат. Съставени са 9 акта за установени нарушения.

Инспекторите проверяват за паспорт на животното, микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване след животното.

Проверките се осъществяват по график и обхващат парковете като „Възраждане“, „Борисова градина“, парковете „Заимов“, „Св. Троица“, „Св. Св. Петър и Павел“, „Герена",  „Гео Милев“, градинка НДК, и други.

Инспекции се извършват и съвместно с представители на съответната районна администрация и полицията.

Инспекторите реагират и на сигнали.

Извършени са и комплексни проверки с други институции като БАБХ, ОП „Екоравновесие“ , дирекция „Икономика и търговска дейност“, НАП , служители на СДВР, когато се касае за обекти, в които се отглеждат кучета.

От Инспектората обобщават, че от началото на годината проверките са близо 2000 , а  са съставени 157 акта на стопани на домашни кучета.

Сред най-честите нарушения е водене без повод и причинени инциденти на други животни и хора.

Инспекторите констатират положителна тенденция в намаляване броя на стопани разхождащи кучета, които не почистват след дефекация на животното в големите паркове и градини, за разлика от междублоковите пространства. За такива нарушения, които са установени на място са съставени актове.

По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна