Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с пожара в планина Славянка, където има много активни огнища

Снимка: Кети Тренчева

Над 120 служители от пожарните служби в цяла Югозападна България, горски служители и военни са на източния фронт на пожара в граничната планина Славянка, в който има много активни огнища.

В гасенето се включи и военен хеликоптер, а следобед се очакват самолетите от партньорските ни държави по Европейския механизъм за гражданска защита.

Пожарът е обхванал периметър от около 7 километра в най-критичната източна част на планината и е вече на два километра от последното населено място - село Голешово.

Засега хората не са застрашени, но обстановката е много динамична, заяви директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков:

"От сутринта сме разположили жива сила. Ще се опитаме да го атакуваме днес и с наземна техника.

Пожарната ни помагат като разпъват маркучи по линията, така че да осигурим по-близо до пожара вода, защото теренът е труднодостъпен.

Помагат ни от въздуха с хеликоптер за момента.

Надявам се да се включат самолети следобед, така че да го приключим вече този пожар, тъй като отделно, че фронтът е интензивен, има риск, ако ни прехвърли противопожарна просека, може да застраши и населените места".

По информация от вътрешното министерство самолетите от Швеция ще се включат в гасенето по въздуха около 14:00 часа. Следобед се очаква да пристигнат и самолетите от Испания.

Опитите за овладяването на огнената стихия на българска територия продължават 18 денонощия.

30 пожарникари и работници на Горското стопанство в Невестино доугасяват пожара, който пламна в петък следобед и обхвана близо 1000 декара гора край граничното със Северна Македония село Църварица. 

Пожарът е локализиран от четирите страни още вчера.

Засега като причина за възникването му се смята огнище в двора на една от къщите, на което жена приготвяла зимнина. 

През нощта на място имаше екипи, които следяха за евентуалното разгаряне на нови огнища.

Инженер Кирил Иванов, директор на Горското стопанство в Невестино, обясни:

"Продължаваме наблюдение на пожара. Той е изгасен, локализиран е, ограничено е разпространението и е обезопасен -  с ивици почистени и с трактори, и на ръка, и сега само се наблюдава до пълното му изгасване. Нещо да не стане непредвидено".

Снимки -  Кети Тренчева

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна