Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът кани Рая Назарян на разговор като потенциален служебен премиер

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третият мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни предсрочни избори. Той обяви, че още днес ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е първата от списъка с потенциални служебни премиери:

"Тя е и единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес, за да проведем този разговор. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя, за да разбера има ли промяна в тяхното становище", след като отказаха категорично да поемат поста министър-председател. 

"Ще продължавам стриктно да се придържам към повелите на Конституцията, но и напомнян, че последните промени драстично ограничиха периметъра ми на действие".  

Член 99 от Конституцията посочва, че служебен министър-председател се назначава от президента измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. 

Президентът трябва да проведе консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

След като получи обратно и третата празна папка с мандат, държавният глава констатира, че спиралата от избори без резултат продължава да се завихря, а това освен раздразнение отключва редица деструктивни процеси:

"Решението на тази вече твърде дълго продължила политическа криза е в ръцете на политическите партии и всички не очакваме. Всички очакваме те да приемат, че основите на една успешна управленска коалиция се коват не след изборите, а преди тях. Апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в предстоящите седмици. В противен случай сме обречени да повтаряме процедури, в които все повече хора не виждат смисъл".

От прессекретариата на държавния глава уточниха, че срещата с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян ще бъде днес от 15 часа.

Снимка: БГНЕС

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна